MMF schválil Ukrajine pôžičku vo výške 17 miliárd dolárov

01.05.2014 Celý región

Washington 1. mája (TASR) - Rada guvernérov Medzinárodného menového fondu (MMF) odsúhlasila v stredu dvojročnú pôžičku pre Ukrajinu vo výške 17 miliárd dolárov. Finančný program má pomôcť postsovietskej republike stabilizovať jej hospodársku situáciu po niekoľkomesačnom rozvrate, oznámila agentúra Reuters.

MMF prisľúbil poskytnúť prostriedky v marci za podmienok zavedenia ekonomických reforiem v krajine. Opatrenia sa týkajú zvýšenia daní, zmrazenia minimálnej mzdy a zvýšenia cien za energiu. Očakáva sa, že kroky tvrdo zasiahnu ukrajinské domácnosti a zároveň ohrozia neisté postavenie tamojšej dočasnej vlády.

Kyjev neskôr získa od rozličných medzinárodných subjektov aj ďalšie úvery v celkovej výške 15 miliárd dolárov. Rozhodnutie 24-člennej rady dláždi cestu k okamžitému vyplateniu 3,2 miliardy dolárov ukrajinskej vláde, ktorá tak bude schopná dodržať mnohé záväzky a vyhnúť sa možnej platobnej neschopnosti.

Prvá - dvojmiliardová - časť pôžičky pôjde na podporu štátneho rozpočtu. Ukrajina sa nachádza v najhoršej spoločensko-politickej situácii od roku 1991, keď získala nezávislosť od bývalého Sovietskeho zväzu. Rusko v marci anektovalo Krymský polostrov a prítomnosť jeho vojska v pohraničí vyvoláva obavy z invázie.

Lagardeová: Výpomoc Ukrajine nesie geopolitické a implementačné riziká

Program finančnej výpomoci vo výške 17 miliárd dolárov nesie geopolitické a implementačné riziká. Uviedla to dnes generálna riaditeľka MMF Christine Lagardeová, ktorú citovala agentúra Reuters.

"V oblasti implementácie robíme všetky bezpečnostné opatrenia, ktoré môžu prispieť k zníženiu týchto rizík. V oblasti geopolitiky, bilaterálnej medzinárodnej pomoci a spolupráce všetkých strán bude veľmi užitočné, ak sa posilní ekonomická situácia Ukrajiny," uviedla Lagardeová pre novinárov.
 

Vyberte región